The Clidows engageres til Valhalla på Dyrehavsbakken 1965


Redaktionel stof om The Clidows i Ekstra Bladet og Berlingske Tidende, 1965Redaktionel stof om The Clidows i Politiken 1965Anmeldelse i Hit, 1965The Clidows ved Dronningeporten til BakkenThe Clidows klar til at indtage Bakken i 1965The Clidows på scenen i Valhalla på Bakken 1965Valhalla på Bakken, 1965Holger's Foto Stribe nr. 17.

Kære Alle der følger 'Holger's Foto Stribe'.

Nu kom gennembruddet for alvor for The Clidows. De blev engageret til at spille i den store dansehal 'Valhalla' på Dyrehavsbakken hele sæsonen 1965. Det betød daglig træning i 4x45 minutter. Det gav rutine.

Bassisten i 'Red River Boys' - han hed vistnok John - havde spillet i Valhalla den foregående sæson. Det var John som skulle hjælpe ejeren direktør Frk. Jensen og hendes inspektør Hr. Andersen med at finde sæsonens orkester. De kom i en ungdomsklub på Frederiksberg - jeg tror den lå på hjørnet af Finsensvej og Sønderjyllands Alle på Frederiksberg - tæt på hvor Torben og Krølle boede - ikke langt fra KB Hallen.

Frk. Jensen, Hr. Andersen og John kom som aftalt og The Clidows spillede nogle velvalgte numre, så Frk. Jensen nikkede, at det skulle være dem. Sikke en aftale - det var ligesom at sælge en cementfabrik, hvor aftalen var skrevet ned på en serviet! Normalt fik jeg 15% i provision - kutyme var 10% i provision og 5% for at lave reklame for et orkester, som man havde solokontrakt med! Da honoraret ikke var så stort, spurgte Torben, om jeg ikke kunne nøjes med 10%. Det sagde jeg ja tak til, ellers var min tid indenfor musikken nok sluttet der!

Valhalla var en af de 3 store dansehaller på Dyrehavsbakken. Den var ejet af Frk. Jensen, hvis far havde været formand for Teltholderforeningen. Frk. Jensen voksede op på Bakken. Hun boede oppe på første sal på Valhalla i Bakkesæsonen. Ellers boede hun i sit hus overfor Hellerup Station - der hvor der i dag er en parkeringsplads. Jeg besøgte Frk. Jensen et par måneder før sæsonen startede, hvor jeg præsenterede mit forslag til orkester program for sæsonen. Det udviklede sig over årene fra en hel sæson med The Clidows til, at man skiftede orkester hver uge.

De 2 andre Dansehaller var Figaro, som var ejet af Elga Olga. Hun solgte den til Bent Axel Hasebart, som omdøbte den 'Place Pigalle' i 1964. Jeg husker, at når man kom i Place Pigalle, så kunne man stadig se bakker til glas, hvorpå der stod Figaro.

Den tredie store dansehal var 'Danmark', som var ejet af Muthie Thomas' forældre. De solgte den på et tidspunkt, hvor den skiftede navn til 'Laredo'. Danmark lå på hjørnet, hvor 'Ulvetoget' og dobbeltdækkerbusbaren står i dag.

Muthie Thomas overtog senere bodegaen 'Hulen' lige overfor Cirkusrevyen's indgang. Den har hans søn Bo Thomas siden overtaget. Man kan stadig møde Muthie i Hulen og høre om dansehallen Danmark. 'Hulen' ligger i øvrigt, hvor Teltholderforeningens tombola og Nøddebo's kiosk lå (ejet af familien Opager fra restauranten af samme navn).

Dansehallerne stammede fra den tid, hvor man havde '10-øres dans'. Ved 10-øres dans betalte 'herrerne og de førende damer', når de gik indenfor stakittet på dansegulvet. Man kunne jævnligt høre kontrollørerne råbe dette ud i lokalet! '10-øres dans' var almindelig kutyme i 30'erne og op til 50'erne - ja måske endda før den tid. Jeg husker, at der også var sådan et stakit om dansegulvet i Restaurant 'Resi' på Nørrebro, som siden blev til Hit House 2, hvor man kunne få øl og spiritus.

Singleguitaristen Fnuggi i The Clidows stoppedfe i orkestret, da The Clidows startede med at spille i Valhalla i 1965. Fnuggi var blevet udlært, og han skulle nu til at læse til ingeniør. Derfor havde The Clidows været på udkig efter en ny singleguitarist. Valget faldt på Palle Finderup, som havde spillet med i The Weedons, der fik sit gennembrud med 'Shimmy Shimmy' ved Beatles Koncerten i KB Hallen 4. juni 1964. Palle stod med sin guitar på en meget karakteristik måde, hvor han holdt den nede på lænden.

Palle Finderup stillede op til fotografering sammen med det nye The Clidows ved den røde 'Dronninge Porten', som er indgangen til Dyrehavsbakken samt ca. 10 meter indenfor ved stolperne, som den gang spærrede for indkørsel.

Kig på billederne og se, hvordan det så ud bag The Clidows, hvor Bent Axel Hasebart havde restaurant Røde Port og Kina Huset, hvor man fik serveret de populære forårsruller med soja sovs, ketchup og lidt stærk chillisovs. Chilisaucen i Røde Ports forårsrullebar var nyt og ret ukendt dengang. Vi faste gæster prøvede at lokke de nye til at tage godt med chilisauce på rullen, 'det er bare en stærkere tomatketchup', og så grinede man, når de fik halsbrand. Det var ikke pænt gjort!

Bent Axel Hasebart var en af den tids store teltholdere på Dyrehavsbakken. Place Pigalle blev stedet, hvor de store navne spillede. Ved åbningen af Place Pigalle spillede Sir Henry and his Butlers. Da de havde stillet op, så skulle de have strøm til forstærkerne. Det havde Bent Axel Hasebart aldrig været ude for før, men det lykkedes.

Bent Hassebart havde også orkestre til at spille i Røde Port. Her spillede bl.a. Dandy Swingers, Black Stones og Attraction med Michael Hardinger. Jeg har hørt, at når de manglede et orkester i Place Pigalle, så blev der ringet ned til Røde Port med besked om at orkestret straks skulle komme op til Place Pigalle.

I næste Foto Stribe nr. 18 fortæller jeg mere om The Clidows, da de spillede i Valhalla 1965.

Der er flere billeder at se på denne hjemmeside www.scanart.dk under foredrag, hvor jeg viser et lille udpluk af mine billeder fra hele perioden i 60'erne.

Mvh
Holger


OBS! Mine billeder må bruges efter forudgående aftale med mig!

(24.8.20)
Book et 60'er orkester gennem Scanart Music på 21 61 23 23